Dlaczego warto robić przerwy między posiłkami?
🌿 Głodówki i przerwy między posiłkami - co mają wspólnego z porządkiem w jelitach?
Głodówka lub świadome przerwy między posiłkami to nie tylko modne metody wspierania redukcji wagi. To naturalne i niezwykle skuteczne sposoby na:
-
poprawę trawienia,
-
detoksykację organizmu,
-
regenerację komórek,
-
zapobieganie stanom zapalnym i problemom jelitowym.
Moja praktyka:
Na co dzień stosuję przerwy między posiłkami trwające 3 - 4 godziny, a w nocy 12 - 16 godzin postu. To czas, kiedy mój układ trawienny może nie tylko „przetrawić” to, co zjadłam, ale również włączyć procesy naprawcze w całym ciele.
MMC = Twój sprzątacz w jelitach
Podczas takich przerw uaktywnia się MMC, czyli wędrujący kompleks mioelektryczny - to coś w rodzaju wbudowanej szczotki w naszych jelitach. Ta „miotła” wędruje przez układ pokarmowy i przesuwa niestrawione resztki dalej, zapobiegając ich zaleganiu.
🔁 MMC zaczyna działać około 90 minut po ostatnim posiłku ale tylko jeśli nie podjadasz!
Dlaczego to ważne?
Gdy ciągle coś przegryzamy, nawet „tylko orzeszek” to MMC zatrzymuje się. A to może prowadzić do:
-
zalegania pokarmu,
-
namnażania bakterii i drożdżaków,
-
problemów jak SIBO, IMO (przerost bakterii) czy SIFO (przerost Candidy),
-
wzdęć, gazów, mgły mózgowej i stanów zapalnych.
Przerwy w jedzeniu to:
✅ regeneracja układu trawiennego,
✅ lepsze wchłanianie składników odżywczych,
✅ wsparcie odporności,
✅ ochrona przed patogenami w jelitach,
✅ naturalne oczyszczanie organizmu.
Daj swojemu ciału czas, by mogło zadbać o siebie.
Czasami mniej znaczy zdrowiej. 🌿
Z troską,
Aneta,
Naturoterapeutka holistyczna
Komentarze
Prześlij komentarz