Dlaczego warto robić przerwy między posiłkami?

 

🌿 Głodówki i przerwy między posiłkami - co mają wspólnego z porządkiem w jelitach?

Głodówka lub świadome przerwy między posiłkami to nie tylko modne metody wspierania redukcji wagi. To naturalne i niezwykle skuteczne sposoby na:

  • poprawę trawienia,

  • detoksykację organizmu,

  • regenerację komórek,

  • zapobieganie stanom zapalnym i problemom jelitowym.

Moja praktyka:

Na co dzień stosuję przerwy między posiłkami trwające 3 - 4 godziny, a w nocy 12 - 16 godzin postu. To czas, kiedy mój układ trawienny może nie tylko „przetrawić” to, co zjadłam, ale również włączyć procesy naprawcze w całym ciele.

MMC = Twój sprzątacz w jelitach

Podczas takich przerw uaktywnia się MMC, czyli wędrujący kompleks mioelektryczny - to coś w rodzaju wbudowanej szczotki w naszych jelitach. Ta „miotła” wędruje przez układ pokarmowy i przesuwa niestrawione resztki dalej, zapobiegając ich zaleganiu.

🔁 MMC zaczyna działać około 90 minut po ostatnim posiłku ale tylko jeśli nie podjadasz!

Dlaczego to ważne?

Gdy ciągle coś przegryzamy, nawet „tylko orzeszek” to MMC zatrzymuje się. A to może prowadzić do:

  • zalegania pokarmu,

  • namnażania bakterii i drożdżaków,

  • problemów jak SIBO, IMO (przerost bakterii) czy SIFO (przerost Candidy),

  • wzdęć, gazów, mgły mózgowej i stanów zapalnych.

Przerwy w jedzeniu to:

✅ regeneracja układu trawiennego,
✅ lepsze wchłanianie składników odżywczych,
✅ wsparcie odporności,
✅ ochrona przed patogenami w jelitach,
✅ naturalne oczyszczanie organizmu.

Daj swojemu ciału czas, by mogło zadbać o siebie.
Czasami mniej znaczy zdrowiej. 🌿

Z troską,
Aneta, 

Naturoterapeutka holistyczna


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Moja transformacja zdrowia od chaosu do harmonii - krok po kroku

Nowa Dieta - Pokarm dla Ciała, Umysłu i Duszy

Droga życia przez kreację, pasję i świadomość