Spirulina jako naturalny suplement w diecie
👉Dlaczego Spirulina jest pokarmem przyszłości?
👉Dlaczego Spirulina jest jednym z najpotężniejszych superfoods na Ziemi?
🍃Spirulina (Arthrospira platensis) to zielono-niebieska mikroskopijna alga o spiralnym kształcie i jest to jedna z najstarszych form życia na naszej planecie. Według naukowców istnieje od około 3,6 miliarda lat, stanowiąc ewolucyjny pomost między bakteriami a roślinami. Przez wieki była wykorzystywana jako pożywienie przez cywilizacje w Afryce, Azji, obu Amerykach i na Bliskim Wschodzie.
Dziś spirulina zaliczana jest do elitarnej grupy produktów SUPERFOODS i to nie bez powodu. To jedno z najbardziej kompletnych, skoncentrowanych i łatwo przyswajalnych źródeł składników odżywczych, jakie istnieje w naturze.
🍃Gdzie rośnie spirulina?
Naturalnie występuje na wszystkich kontynentach, zwłaszcza w wodach bogatych w minerały.
Jej największe skupiska znajdują się dziś:
-
w jeziorze Texcoco (Meksyk),
w okolicach jeziora Czad (Afryka Centralna),
-
oraz wzdłuż wielkich rowów afrykańskich (Afryka Wschodnia).
👉Co sprawia, że spirulina jest wyjątkowa? Otóż:
1. Zawiera białko jako budulec życia
Spirulina składa się w ok. 60% z wysokiej jakości białka roślinnego, które:
-
jest trawione w 90% (dla porównania: białko wołowe ok. 20%),
-
nie zawiera tłuszczu ani cholesterolu zwierzęcego,
-
dostarcza komplet 18 aminokwasów (8 egzogennych i 10 endogennych).
Te aminokwasy wspierają regenerację organizmu, równowagę cukru we krwi, budowę mięśni i układu nerwowego.
2. Jest niezrównanym bogactwem witamin i minerałów
Spirulina zawiera szeroką gamę witamin:
-
z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9, B12),
-
D, E, K i A (beta-karoten) nawet 10 razy więcej niż w marchwi.
Jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł witaminy B12, szczególnie cennej dla wegetarian i wegan (więcej niż wątroba wołowa!).
Zawiera też imponujące ilości minerałów:
-
Wapń - 3× więcej niż mleko,
-
Żelazo - ponad 50× więcej niż szpinak (i 60% lepsza przyswajalność niż w suplementach syntetycznych),
-
Magnez, potas, sód, fosfor, mangan, cynk, selen - pełne spektrum makro i mikroelementów.
3. Zawiera kwas GLA czyli dobry tłuszcz, który leczy
Spirulina to jedno z nielicznych naturalnych źródeł kwasu gamma-linolenowego (GLA) - więcej niż w oleju z wiesiołka, porównywalne jedynie z mlekiem matki.
GLA:
-
wspiera odporność,
-
redukuje stany zapalne,
-
łagodzi objawy PMS,
-
wspomaga rozwój mózgu i układu nerwowego u niemowląt,
-
poprawia skórę, włosy i paznokcie,
-
uczestniczy w regulacji hormonów i ciśnienia krwi.
4. Ma silne działanie oczyszczające i ochronne
Dzięki wysokiej zawartości pigmentów, spirulina wykazuje silne właściwości:
-
antyoksydacyjne,
-
przeciwzapalne,
-
antywirusowe,
-
antyalergiczne.
Zawiera:
-
chlorofil - 10× więcej niż zielone warzywa,
-
fikocyjaninę - unikalny niebieski barwnik, który działa na komórki macierzyste szpiku kostnego, wspiera odporność i produkcję czerwonych krwinek,
-
karotenoidy - mieszanina naturalnych przeciwutleniaczy działających synergicznie,
-
fitoskładniki - aż 30× silniejsze niż w jagodach i 700× aktywniejsze niż w jabłkach.
Polisacharydy zawarte w spirulinie dostarczają energii bez obciążania trzustki, a fosfolipidy utrudniają wirusom wnikanie do komórek.
🍃Spirulina to pokarm przyszłości - potwierdzony przez NASA i WHO
Spirulina została uznana przez NASA za idealne pożywienie na misje kosmiczne. Jak podają badacze:
1 kg spiruliny odpowiada 1000 kg wybranych owoców i warzyw
Również Europejska Agencja Kosmiczna (ESA) zaleca jej hodowlę w warunkach kosmicznych. Już dziś astronauci przygotowują z niej wysokowartościowe koktajle.
Na Światowej Konferencji Żywności w 1974 roku spirulina została oficjalnie uznana za:
„ Najlepszy pokarm przyszłości ”
👉Jakie są korzyści spożywania spiruliny?
Regularne spożywanie spiruliny:
✅ wzmacnia układ odpornościowy,
✅ wspomaga wątrobę, nerki i trzustkę,
✅ odkwasza i usuwa toksyny,
✅ reguluje poziom cholesterolu, cukru, ciśnienia,
✅ wspiera układ nerwowy i pracę mózgu,
✅ przyspiesza regenerację,
✅ poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci,
✅ wspiera osoby z anemią, cukrzycą, niedoborami pokarmowymi, a nawet w trakcie chemioterapii i radioterapii.
👉Dla kogo jest spirulina?
✔ Dla każdego - niezależnie od wieku.
✔ Dla wegetarian i wegan - jako bogate źródło B12 i żelaza.
✔ Dla sportowców - w celu zwiększenia wydolności i regeneracji.
✔ Dla kobiet w ciąży - jako źródło GLA i aminokwasów.
✔ Dla osób odchudzających się - spirulina ogranicza apetyt i uzupełnia braki żywieniowe.
👉Jak spożywać spirulinę?
Dzienna dawka:
✅ Zalecana ilość: 1- 5 gramów dziennie.
✅ Zacznij od 1 g i stopniowo zwiększaj, obserwując reakcję organizmu.
Forma podania:
🔹 W proszku - do koktajli, soków, jogurtów, sosów, owsianek, zup.
🔹 W tabletkach lub kapsułkach - łatwe do połknięcia - najlepiej popijać wodą z cytryną lub sokiem owocowym.
👉Kiedy najlepiej spożywać spirulinę?
Rano lub w pierwszej połowie dnia - dla naturalnego zastrzyku energii, lepszej koncentracji i dobrego startu w ciągu dnia.
-
Wieczorem - składniki odżywcze będą spokojnie wchłaniać się podczas snu, wspierając regenerację organizmu.
Rano lub w pierwszej połowie dnia - dla naturalnego zastrzyku energii, lepszej koncentracji i dobrego startu w ciągu dnia.
Wieczorem - składniki odżywcze będą spokojnie wchłaniać się podczas snu, wspierając regenerację organizmu.
☝Ważna wskazówka
Spirulinę warto spożywać w połączeniu z witaminą C (np. z sokiem z cytryny, pomarańczy, jabłek).
👉 Witamina C zwiększa wchłanianie żelaza oraz innych kluczowych składników zawartych w spirulinie.
👌Podsumowanie
Kluczem do osiągnięcia najlepszych efektów zdrowotnych jest regularne, codzienne spożywanie spiruliny. Systematyczność, tak jak na przykład w przypadku aktywności fizycznej, przynosi długofalowe korzyści dla całego organizmu.
Spirulina to naturalny i niezwykły suplement diety. To kompletna, naturalna multiwitamina, stworzona przez naturę, a dziś potwierdzona przez współczesną naukę. Jej bioaktywne składniki, wysoka przyswajalność oraz szerokie spektrum działania czynią ją doskonałym elementem zdrowej i świadomej diety.
Jeśli szukasz naturalnego wsparcia dla odporności, oczyszczenia organizmu, szybszej regeneracji oraz poprawy kondycji fizycznej i psychicznej to spirulina będzie Twoim niezawodnym sprzymierzeńcem, a wręcz przyjacielem od zdrowia.
Z całym przekonaniem polecam!
Życzę dużo zdrowia i zadowolenia ze spożywania spiruliny,
Aneta - naturoterapeutka
Komentarze
Prześlij komentarz