Spirulina jako naturalny suplement w diecie

 


👉Dlaczego Spirulina jest pokarmem przyszłości?

👉Dlaczego Spirulina jest jednym z najpotężniejszych superfoods na Ziemi?

Odpowiedzi na te ważne pytania otrzymasz czytając mojego posta. Zapraszam, bo temat jest na prawdę ważny i wyjątkowy. Ale na wstępie trochę historii.

🍃Spirulina (Arthrospira platensis) to zielono-niebieska mikroskopijna alga o spiralnym kształcie i jest to jedna z najstarszych form życia na naszej planecie. Według naukowców istnieje od około 3,6 miliarda lat, stanowiąc ewolucyjny pomost między bakteriami a roślinami. Przez wieki była wykorzystywana jako pożywienie przez cywilizacje w Afryce, Azji, obu Amerykach i na Bliskim Wschodzie.

Dziś spirulina zaliczana jest do elitarnej grupy produktów SUPERFOODS i to nie bez powodu. To jedno z najbardziej kompletnych, skoncentrowanych i łatwo przyswajalnych źródeł składników odżywczych, jakie istnieje w naturze.

🍃Gdzie rośnie spirulina?

Naturalnie występuje na wszystkich kontynentach, zwłaszcza w wodach bogatych w minerały. 

Jej największe skupiska znajdują się dziś:

  • w jeziorze Texcoco (Meksyk),

  • w okolicach jeziora Czad (Afryka Centralna),

  • oraz wzdłuż wielkich rowów afrykańskich (Afryka Wschodnia).

👉Co sprawia, że spirulina jest wyjątkowa? Otóż:

1. Zawiera białko jako budulec życia

Spirulina składa się w ok. 60% z wysokiej jakości białka roślinnego, które:

  • jest trawione w 90% (dla porównania: białko wołowe ok. 20%),

  • nie zawiera tłuszczu ani cholesterolu zwierzęcego,

  • dostarcza komplet 18 aminokwasów (8 egzogennych i 10 endogennych).

Te aminokwasy wspierają regenerację organizmu, równowagę cukru we krwi, budowę mięśni i układu nerwowego.

2. Jest niezrównanym bogactwem witamin i minerałów

Spirulina zawiera szeroką gamę witamin:

  • z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9, B12),

  • D, E, K i A (beta-karoten)  nawet 10 razy więcej niż w marchwi.

Jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł witaminy B12, szczególnie cennej dla wegetarian i wegan (więcej niż wątroba wołowa!).

Zawiera też imponujące ilości minerałów:

  • Wapń - 3× więcej niż mleko,

  • Żelazo -  ponad 50× więcej niż szpinak (i 60% lepsza przyswajalność niż w suplementach syntetycznych),

  • Magnez, potas, sód, fosfor, mangan, cynk, selen - pełne spektrum makro i mikroelementów.

3. Zawiera kwas GLA czyli dobry tłuszcz, który leczy

Spirulina to jedno z nielicznych naturalnych źródeł kwasu gamma-linolenowego (GLA) - więcej niż w oleju z wiesiołka, porównywalne jedynie z mlekiem matki.

GLA:

  • wspiera odporność,

  • redukuje stany zapalne,

  • łagodzi objawy PMS,

  • wspomaga rozwój mózgu i układu nerwowego u niemowląt,

  • poprawia skórę, włosy i paznokcie,

  • uczestniczy w regulacji hormonów i ciśnienia krwi.

4. Ma silne działanie oczyszczające i ochronne

Dzięki wysokiej zawartości pigmentów, spirulina wykazuje silne właściwości:

  • antyoksydacyjne,

  • przeciwzapalne,

  • antywirusowe,

  • antyalergiczne.

Zawiera:

  • chlorofil - 10× więcej niż zielone warzywa,

  • fikocyjaninę - unikalny niebieski barwnik, który działa na komórki macierzyste szpiku kostnego, wspiera odporność i produkcję czerwonych krwinek,

  • karotenoidy - mieszanina naturalnych przeciwutleniaczy działających synergicznie,

  • fitoskładniki - aż 30× silniejsze niż w jagodach i 700× aktywniejsze niż w jabłkach.

Polisacharydy zawarte w spirulinie dostarczają energii bez obciążania trzustki, a fosfolipidy utrudniają wirusom wnikanie do komórek.

🍃Spirulina to pokarm przyszłości - potwierdzony przez NASA i WHO

Spirulina została uznana przez NASA za idealne pożywienie na misje kosmiczne. Jak podają badacze:

1 kg spiruliny odpowiada 1000 kg wybranych owoców i warzyw

Również Europejska Agencja Kosmiczna (ESA) zaleca jej hodowlę w warunkach kosmicznych. Już dziś astronauci przygotowują z niej wysokowartościowe koktajle.

Na Światowej Konferencji Żywności w 1974 roku spirulina została oficjalnie uznana za:

„ Najlepszy pokarm przyszłości 

👉Jakie są korzyści spożywania spiruliny

Regularne spożywanie spiruliny:

✅ wzmacnia układ odpornościowy,

✅ wspomaga wątrobę, nerki i trzustkę,

✅ odkwasza i usuwa toksyny,

✅ reguluje poziom cholesterolu, cukru, ciśnienia,

✅ wspiera układ nerwowy i pracę mózgu,

✅ przyspiesza regenerację,

✅ poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci,

✅ wspiera osoby z anemią, cukrzycą, niedoborami pokarmowymi, a nawet w trakcie chemioterapii i radioterapii.

👉Dla kogo jest spirulina?

✔ Dla każdego - niezależnie od wieku.

✔ Dla wegetarian i wegan - jako bogate źródło B12 i żelaza.

✔ Dla sportowców - w celu zwiększenia wydolności i regeneracji.

✔ Dla kobiet w ciąży - jako źródło GLA i aminokwasów.

✔ Dla osób odchudzających się - spirulina ogranicza apetyt i uzupełnia braki żywieniowe.

👉Jak spożywać spirulinę?

Dzienna dawka:

✅ Zalecana ilość: 1- 5 gramów dziennie.

✅ Zacznij od 1 g i stopniowo zwiększaj, obserwując reakcję organizmu.

Forma podania:

🔹 W proszku - do koktajli, soków, jogurtów, sosów, owsianek, zup.

🔹 W tabletkach lub kapsułkach - łatwe do połknięcia - najlepiej popijać wodą z cytryną lub sokiem owocowym.

👉Kiedy najlepiej spożywać spirulinę?

  • Rano lub w pierwszej połowie dnia - dla naturalnego zastrzyku energii, lepszej koncentracji i dobrego startu w ciągu dnia.

  • Wieczorem - składniki odżywcze będą spokojnie wchłaniać się podczas snu, wspierając regenerację organizmu.

Ważna wskazówka

Spirulinę warto spożywać w połączeniu z witaminą C (np. z sokiem z cytryny, pomarańczy, jabłek).

👉 Witamina C zwiększa wchłanianie żelaza oraz innych kluczowych składników zawartych w spirulinie.

👌Podsumowanie

Kluczem do osiągnięcia najlepszych efektów zdrowotnych jest regularne, codzienne spożywanie spiruliny. Systematyczność, tak jak na przykład w przypadku aktywności fizycznej, przynosi długofalowe korzyści dla całego organizmu.

Spirulina to naturalny i niezwykły suplement diety. To kompletna, naturalna multiwitamina, stworzona przez naturę, a dziś potwierdzona przez współczesną naukę. Jej bioaktywne składniki, wysoka przyswajalność oraz szerokie spektrum działania czynią ją doskonałym elementem zdrowej i świadomej diety.

Jeśli szukasz naturalnego wsparcia dla odporności, oczyszczenia organizmu, szybszej regeneracji oraz poprawy kondycji fizycznej i psychicznej to spirulina będzie Twoim niezawodnym sprzymierzeńcem, a wręcz przyjacielem od zdrowia.

Z całym przekonaniem polecam!

Życzę dużo zdrowia i zadowolenia ze spożywania spiruliny,

Aneta - naturoterapeutka

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Moja transformacja zdrowia od chaosu do harmonii - krok po kroku

Nowa Dieta - Pokarm dla Ciała, Umysłu i Duszy

Droga życia przez kreację, pasję i świadomość