Pyłek pszczeli to 100% naturalnej suplementacji

 

Pyłek pszczeli to 100% naturalny produkt pochodzący od pszczół, który wykorzystywany jest w apiterapii. Apiterapia to zbiór metod leczniczych zaliczanych do medycyny naturalnej czyli naturoterapii, wykorzystujący produkty pszczele. 

Pyłek pszczeli jest to cenne źródło witamin i minerałów w ich naturalnej postaci, która jest dobrze przyswajana przez ludzki organizm. Pyłek wykazuje szerokie spektrum właściwości prozdrowotnych. Nie tylko odżywia nasz organizm, ale także wzmacnia odporność i leczy. Szczególnie zaleca się jego spożywanie w okresach jesienno-zimowych oraz wczesnowiosennych, choć można go stosować przez cały rok - z przerwami - jako naturalną suplementację i kurację prozdrowotną. Jest to jeden z moich ulubionych i sprawdzonych suplementów w apteczce domowej.

Zalecany czas trwania kuracji pyłkiem pszczelim wynosi od 1 do 3 miesięcy, a można ją powtarzać 2 - 4 razy w roku.

Szczegółowy skład i właściwości prozdrowotne pyłku pszczelego:

  1. Zawiera co najmniej 25 minerałów, takich jak: fosfor, wapń, potas, jod, cynk, miedź, sód, rtęć, magnez, chlor, mangan, selen, molibden, krzem, bor, tytan.

  2. Jest bogaty w witaminy, zawiera co najmniej 18 w tym: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9 (kwas foliowy), rutynę, C, D, E, K, H, inozytol oraz cholinę.

  3. Dostarcza wszystkich 22 aminokwasów niezbędnych do budowy białka ludzkiego w tym również aminokwasów egzogennych.

  4. Zawiera 14 kwasów tłuszczowych, gdzie szczególnie warto wyróżnić kwas linolowy, oleinowy i alfa-linolenowy.

  5. Zawiera fosfolipidy, takie jak lecytyna, fitosterole, 11 enzymów, a także jest źródłem kwasów nukleinowych DNA i RNA.

  6. Jest źródłem błonnika, z którego 22,4 g na 100 g to celuloza (błonnik nierozpuszczalny).

  7. Pyłek pszczeli działa antybiotycznie i przeciwutleniająco.

  8. Działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie.

  9. Dostarcza cennych składników odżywczych.

  10. Wspomaga procesy przeciwzakrzepowe i fibrynolityczne co czyni go korzystnym przy niewydolności serca, zaburzeniach rytmu serca, hiperlipidemii, miażdżycy oraz chorobie niedokrwiennej serca.

  11. Jest pomocny w nadciśnieniu i niedociśnieniu.

  12. Pomaga leczyć żylaki kończyn dolnych.

  13. Wskazuje działanie przeciwnowotworowe, przeciwbólowe i przeciwangiogenne.

  14. Chroni przed promieniowaniem jonizującym.

  15. Pomaga obniżyć zawartość metali ciężkich w organizmie.

  16. Poprawia przemianę materii, co może przyczyniać się do redukcji nadwagi.

  17. Wzmacnia i odżywia organizm.

  18. Reguluje procesy trawienne, m.in. łagodzi skutki ostrych zaparć.

  19. Wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

  20. Wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

  21. Działa uspokajająco.

  22. Zmniejsza nerwowość i rozdrażnienie, wzmacnia układ nerwowy.

  23. Wspiera leczenie depresji.

  24. Poprawia krążenie krwi, przeciwdziałając zmianom miażdżycowym naczyń mózgowych.

  25. Wykazuje lecznicze działanie w schorzeniach gruczołu krokowego.

  26. Zwiększa wydzielanie insuliny.

  27. Korzystnie wpływa na skórę i włosy - opóźnia procesy starzenia, zwalcza łupież i zapobiega wypadaniu włosów.

Dawkowanie i sposób spożywania pyłku pszczelego

Pyłek pszczeli można spożywać bezpośrednio, doustnie ale zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest przygotowanie prostego napoju. Podczas namaczania pyłku w wodzie uwalniają się z drobnych kuleczek wszystkie zgromadzone witaminy, minerały oraz inne cenne składniki, o których jest mowa powyżej.

Zalecane dawki dzienne pyłku pszczelego:

  • dzieci 3-5 lat: około 10 g (2 łyżeczki od herbaty),

  • dzieci 6-12 lat: około 15 g (3 łyżeczki od herbaty),

  • dzieci powyżej 12 lat i dorośli: około 20 g (4 łyżeczki od herbaty),

  • dorośli stosujący pyłek leczniczo: 30-40 g (6-8 łyżeczek do herbaty), maksymalna dawka 100g.

Sposób przygotowania napoju z pyłku pszczelego

Odmierzamy porcję pyłku (od 1 do 4 łyżeczek) i mielimy w młynku do kawy lub moździerzu. Na jedną szklankę ciepłej, przegotowanej ciepłej wody wsypujemy zmielony pyłek pozostawiamy na 6-8 godzin, najlepiej na noc. Rano otrzymujemy gotową „bombę witaminową”, którą można wypić na czczo lub po łyku w ciągu dnia, według własnych preferencji.

Pyłek można też dodać do sałatek, jogurtów czy innych niegotowanych potraw. 

Warto zapamiętać! Aby zapewnić lepsze przyswajanie pyłku przez organizm, lepiej go rozdrobnić jak najdrobniej i zalać wodą, pozostawiając miksturę na kilka godzin do napęcznienia. W takiej formie pyłek pszczeli jest przyswajany od 60 do 80% (pyłek w postaci granulek jest przyswajany jedynie w 10-15%).

Warto także wspomnieć, że pyłek kwiatowy występuje w różnych kolorach - od żółtego, czerwonego, zielonego, aż po ciemniejsze odcienie brązu. Kolor zależy od rodzaju kwiatu, z którego pochodzi pyłek.

Moje ulubione przepisy na bazie pyłku pszczelego dla urody

Pyłek kwiatowy ma też zastosowanie w pielęgnacji skóry twarzy i ciała. Maseczki na bazie pyłku spowalniają procesy starzenia skóry, odżywiają ją i dodają młodzieńczego blasku.

👉Maseczka wygładzająco-odżywcza

Dokładnie wymieszaj 1 łyżeczkę sproszkowanego pyłku pszczelego z 1 żółtkiem. Nałóż mieszankę na twarz i pozostaw na około 30 minut. Następnie delikatnie zmyj i osusz skórę.

👉Maseczka wzmacniająca
Wymieszaj 2 łyżki zmielonego pyłku, 2 łyżki miodu, 1 żółtko oraz 1 łyżkę twarogu. Nałóż na twarz na około 30 minut, a potem delikatnie zmyj i osusz skórę.

Na zdrowie!

Korzystanie z Darów Matki Natury przynosi same korzyści. Życzę dużo zdrowia!

Pozdrawiam serdecznie,

Aneta 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Moja transformacja zdrowia od chaosu do harmonii - krok po kroku

Nowa Dieta - Pokarm dla Ciała, Umysłu i Duszy

Droga życia przez kreację, pasję i świadomość