Co takiego wyjątkowego kryje w sobie herbata jiaogulan, że potrafi odmładzać i uzdrawiać ?
Przedstawiam historię i właściwości zdrowotne niezwykłego zioła o tajemniczej nazwie jiaogulan. Jak podają źródła piśmiennicze, jest to starożytne zioło długowieczności i młodości, które wspiera odporność, koi nerwy i dodaje energii w naturalny sposób.
Z mojego krótkiego artykułu dowiesz się o magicznej właściwości tego zioła i sposobie zaparzania. Dziś wiemy, że regularne spożywanie tego ziołowego naparu, pomaga zachować równowagę, dobre samopoczucie i wewnętrzny spokój oraz wydłuża życie człowiekowi.
🌿 Krótka historia i ciekawostka o jiaogulan
Jiaogulan (Gynostemma pentaphyllum), znana także jako "zioło nieśmiertelności", to roślina pochodząca z południowo-wschodniej Azji - głównie z Chin, Tajlandii, Japonii i Wietnamu. Od wieków wykorzystywana jest w tradycyjnej medycynie chińskiej jako zioło wspierające zdrowie, długowieczność oraz równowagę całego organizmu.
Szczególnie ceniona jest w górskich regionach południowych Chin, gdzie mieszkańcy znani są z ponadprzeciętnej długowieczności i dobrego zdrowia - mimo trudnych warunków życia. To właśnie tam jiaogulan zyskał reputację napoju codziennego, rytuału zdrowia i wewnętrznego spokoju.
W przeciwieństwie do wielu ziół, które działają punktowo, jiaogulan wpływa kompleksowo, działa adaptogennie, czyli wspomaga organizm w adaptacji do stresu, wzmacnia odporność, reguluje poziom energii i wspiera ogólne samopoczucie. Co ciekawe, jego skład chemiczny, a szczególnie zawartość gypenozydów jest zbliżony do żeń-szenia, choć samo działanie jiaogulanu jest łagodniejsze i bardziej zrównoważone.
Herbatę z jiaogulanu przygotowuje się z suszonych liści rośliny, które często występują w formie zwiniętych kulek, tak jak pokazano na obrazku powyżej. Napar ma delikatny, lekko słodkawy smak, który nie wymaga dodatków. To nie tylko smaczny napój, ale też codzienne wsparcie zdrowia w sposób naturalny, prosty i skuteczny.
🌿 Właściwości i korzyści zdrowotne z regularnego picia herbaty jiaogulan
-
Jiaogulan należy do grupy adaptogenów. Co to znaczy?
Jiaogulan działa jak adaptogen, ponieważ pomaga organizmowi przystosować się do stresu, wzmacnia odporność i poprawia ogólną wydolność fizyczną oraz psychiczną. -
Jiaogulan należy do grupy antyoksydantów. Co to znaczy?
Zioło, zawiera silne przeciwutleniacze, które chronią komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i wspomagają detoksykację organizmu. -
Jiaogulan wspiera układ sercowo-naczyniowy. W jaki sposób to się przejawia?
Zioło może obniżać poziom "złego cholesterolu" LDL, podnosić "dobry cholesterol" HDL i regulować ciśnienie krwi. W niektórych badaniach wykazano, że zioło ma działanie wspierające poprawę elastyczności naczyń krwionośnych. -
Jiaogulan wpływa na regulację poziomu cukru. Kto z tego skorzysta?
Jiaogulan może wspierać stabilizację poziomu glukozy we krwi, co jest korzystne dla osób z insulinoopornością lub cukrzycą typu 2. -
Jiaogulan wspiera wątrobę. Jak?
Zioło wspomaga regenerację wątroby i chroni ją przed toksynami, dzięki czemu często stosowane jest jako wsparcie w kuracjach oczyszczających.
🍵 Jak zaparzyć herbatę jiaogulan (w formie kulki)?
Składniki:
-
1 kulka suszonego jiaogulanu
-
ok. 200–300 ml wody o temperaturze 80-90°C
Sposób przygotowania:
-
Umieść kulkę herbaty w filiżance lub czajniczku z sitkiem.
-
Zalej wodą o temperaturze nieco poniżej wrzenia (80-90°C).
-
Parz pod przykryciem przez 5-10 minut, aż kulka się rozwinie, a liście uwolnią aromat.
-
Odcedź napar lub wyjmij sitko i wypij.
-
Te same liście można zaparzać nawet 2-3 razy - kolejne parzenia mogą być dłuższe.
🔍 Wskazówki:
-
Liście po rozwinięciu są całkiem duże, więc najlepiej zaparzać w dużym szklanym kubku lub imbryku z miejscem na swobodny rozwój liści.
-
Smak jiaogulanu jest lekko słodkawy i delikatnie ziołowy - nie wymaga dosładzania.
-
Najlepiej pić ją regularnie, ale nie w nadmiarze - 1-2 filiżanki dziennie wystarczą.
Liście po rozwinięciu są całkiem duże, więc najlepiej zaparzać w dużym szklanym kubku lub imbryku z miejscem na swobodny rozwój liści.
Smak jiaogulanu jest lekko słodkawy i delikatnie ziołowy - nie wymaga dosładzania.
Najlepiej pić ją regularnie, ale nie w nadmiarze - 1-2 filiżanki dziennie wystarczą.
👉Przeciwwskazania i środki ostrożności
-
Nie zaleca się stosowania jiaogulanu w ciąży i w okresie karmienia.
-
Może wpływać na krzepliwość krwi - osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe powinny skonsultować się z lekarzem.
-
Przy nadmiernym spożyciu może powodować lekkie dolegliwości żołądkowe.
💥 Ciekawostka na zakończenie
W Chinach, szczególnie w regionie Guizhou, gdzie regularnie pije się jiaogulan, odnotowano ponadprzeciętnie dużą liczbę stulatków - stąd przydomek "zioło długowieczności". Mieszkańcy tego regionu cieszą się długim życiem i młodzieńczą energią.
Z pozdrowieniami i życzeniami wspaniałego zdrowia,
Aneta Krężelewska, dypl. naturoterapeutka

Komentarze
Prześlij komentarz