Mój ulubiony i sprawdzony przepis na zakwas buraczany!
Najprostszy przepis na zakwas buraczany!
Należy obrać 2 kg surowych buraków ze skórki, pokroić w plastry i wrzucić do słoja 4-5 litrowego. Następnie zalać 2 litrami wody (może być przegotowana i wystudzona lub z filtra albo z kranu, jak jest dobra jakościowo!), dodać 1 łyżkę soli kamiennej kłodawskiej gruboziarnistej (sól kłodawska jest najlepsza bo zawiera mnóstwo mikroelementów), ząbki czosnku z całej główki uprzednio obrane i lekko zgniecione, kilka listków liścia laurowego i kilka ziarenek ziela angielskiego. Gdy wszystkie składniki są w środku słoja to należy go odstawić w bezpieczne miejsce na 7 dni (najlepiej na blacie kuchennym). Słój należy przykryć przykrywką i owinąć ręcznikiem kuchennym aby światło dzienne nie miało dostępu. Codziennie przez 7 dni mieszamy całość drewnianą łyżką lub wzruszamy słojem i obserwujemy czy nie tworzy się na powierzchni kożuch z białej piany. Jest to naturalny stan procesu zakwaszenia (powstawanie piany) ale dla wizualnych walorów należy usuwać pianę aby zakwas był klarowny. U mnie od czasu do czasu pojawia się biały nalot z piany ale to nie ma wpływu na walory smakowe i jakość zakwasu. Przez cały proces zakwaszania należy dbać o to, aby kawałki buraków nie wydostawały się nad powierzchnię wody. W tym celu dobrze jest położyć mały spodeczek szklany lub gliniany na wierzch zawartości słoja aby przygnieść wszystkie wystające elementy. Można też spróbować zanurzyć wszystkie wystające części przy pomocy drewnianej łyżki. Po siedmiu dniach należy zakwas zlać do innego słoja z nakrętką (lub kilku mniejszych - ja tak robię) i wstawić do lodówki. Taki zakwas może stać dosyć długo (nawet 2 miesiące). Najlepiej jest spożywać zakwas w godzinach od 7:00 rano do 15:00 w ilości 0,5 szklanki na dzień (tak! jedynie pół szklanki).
Zakwas buraczany oczyszcza żyły, wzmacnia serce, reguluje ciśnienie krwi, poprawia wygląd naszej skóry, wzmacnia i oczyszcza jelita, dostarcza cenne witaminy i minerały oraz żywe kultury cennych bakterii, wpływa bardzo korzystnie na poprawę perystaltyki co doprowadza do polepszenia zdrowia i nastroju. Nie wiem czy wiesz ale to w naszych jelitach jest nasza odporność. Zakwas buraczany ma działanie holistyczne dla naszego organizmu, o którym można wiele jeszcze dobrego napisać. Regularne spożywanie zakwasu szybko przyniesie pozytywne efekty, które będą widoczne gołym okiem! Twój organizm na pewno będzie wdzięczny za spożywanie tego napoju buraczanego i podziękuje Ci za wprowadzenie go do jadłospisu poprzez piękny i zdrowy wygląd. To jest wspaniały krok do odzyskania sił witalnych, energii, lepszego samopoczucia, kondycji i piękna ciała. To jest też pierwszy krok do zatrzymania procesów starzenia i odmłodzenia organizmu. Twój zegar biologiczny zacznie się cofać! Wiem, bo sama tego doświadczyłam i nadal doświadczam.
Życzę wspaniałego zdrowia, pięknej młodzieńczej urody i smacznego!
Pozdrawiam serdecznie,
Aneta Krężelewska
Naturopata
PS
Zapraszam serdecznie do przeczytania innych ciekawych postów dotyczących kreacji świadomego, zdrowego i szczęśliwego życia. Przy dokonywaniu wyboru tematu, kieruj się głosem serca/duszy/intuicji. Na moim blogu, pn.: "Kreacja świadomego życia" rekomenduję następujące tematy:
Komentarze
Prześlij komentarz